Hajunk elváltozásait sokkal nehezebben vesszük észre, mint a bőrünkön tapasztalható változásokat. Már egy-két hetes rossz étrend bőrproblémákhoz vezethet, miközben hónapok kellenek ahhoz, hogy az egészségtelen táplálkozás rányomja bélyegét hajunk állapotára. Persze vannak egyéb tényezők is, amelyek rossz irányban befolyásolják hajunkat, pl. ilyen a cigarettázás, a hormonális zavarok, és az elégtelen alvás is. Ezeket semmilyen csodaszer nem képes ellensúlyozni.
Íme néhány élelmiszer, ami segíthet hajkoronánk egészségének megőrzésében:
Lazac
Fehérjében, D vitaminban gazdag, és omega-3 zsírtartalma is magas. Ezeket a zsírsavakat testünk nem képes önállóan előállítani, ezért is olyan fontosak. Az omega 3 a haj növekedése és a fejbőr állapota szempontjából is fontos, a fejbőrt alkotó sejtekben is megtalálható, illetve azokban a természetes olajokban, ami a haj és a fejbőr hidratáltságáért felelnek.
Ha kiráz a hideg a lazactól, olyan halakat is fogyaszthatsz, mint amilyen a hering, a szardínia, pisztráng, és makréla, vagy az avokádó, tökmag, és dió.
Dió
Gazdag omega 3 zsírsavakban. Emellett biotinban, és E vitaminban is, amelyek óvják sejtjeidet a károsodásoktól. És mivel hajunkat nemigen tudjuk védeni a napsugárzástól, ez különösen fontos. A kevés biotin hajhulláshoz vezethet. A dió rezet is tartalmaz, ami hajad színét és fényességét tartja karban.
Dióolajat is használhatsz a saláta ízesítésére, és természetesen bármit kisüthetsz dióolajban.
Osztriga
Gazdag cinkben, aminek hiánya hajhulláshoz (még a szempilláid hullásához is) és emellett száraz és korpás fejbőr kialakulásához vezet. Csupán 7 dkg ebből a napi szükségleted 478%-át képes fedezni. Vannak gabonapelyhek, amelyek cinkkel dúsítottak, és a teljes kiőrlésű kenyerek is tartalmaznak cinket. Az osztriga fehérjetartalma is jelentős. És fehérje nélkül tested nem képes a folyamatosan hulló hajat megfelelő ütemben pótolni, tehát száraz, töredezett és gyenge lehet a hajkoronád.
Egyéb cinktartalmú ételek: magvak, marhahús, és tojás.
Édes burgonya
Béta karotinban gazdag, amit szervezetünk A vitamin előállítására használ fel. Márpedig testünk egyetlen sejtje sem tud meglenni A vitamin nélkül. Azoknak az olajoknak a termelését is segíti, amelyek fejbőröd normális állapotához szükségesek. Az A vitamin hiány viszkető, korpás fejbőrt eredményez.
Tojás
Kiváló fehérjeforrás, és négy alapvető fontosságú ásványi anyagban gazdag: cink, szelén, kén és vas. A vas különösen fontos, mivel az oxigén hajhagymákhoz történő szállítását segíti, és a vashiány, főleg nőknél a hajhullás elsődleges oka.
Egyéb vasforrások: csirkehús, disznóhús, és marhahús.
|