"Régi közmondás, hogy a szem a lélek tükre. Szépségének fontos kelléke, hogy elég mélyen feküdjék, mosolygó és ragyogó legyen. Szépségét fokozza, ha tág a pupillája, azaz szembogara. Néha a nők ezt mesterségesen is tágítják atropin becseppentésével azért, hogy a tekintetök ellenállhatatlan legyen. Ezt az eljárást helyeselni nem lehet, mert az atropin súlyos méreg. A pilla-szőrök legyenek selymesek, hosszúak és szabályos lefutásuak. A szemöldök akkor szép, ha keskeny, magasan ivezett és nem bozontos. Aki rövidlátó, akinek vörös a szemhéj széle, vagy akinek árpája van a szemhéján, forduljon szemorvoshoz. A kancsalság is a szem kozmetikai fogyatékosságai közé tartozik. Csekély műtéttel könnyen lehet rajta segíteni. Ez nem jár fájdalommal és csak néhány pillanatig tart.
A fülkagyló akkor szép, ha nem túlságosan nagy, nem húsos és nem elálló. A fülcimpának szabadon kell végződnie és nem szabad hosszúnak és nagynak lennie. Fiatal egyéneknél az elálló fület fültartóval lehet megjavitani. Téves az a nézet, hogy a fülcimpát nemcsak a fülbevaló miatt kell kifúrni, hanem azért is, mert a szem megerősödik tőle. Bár a fülbevaló hordása teljesen felesleges, ellene állást foglalni meddő dolog volna, mert ezt az évezredes rossz szokást orvosi tanácsadással eltörölni nem lehet. Igen fontos, hogy a furt lyuk ne legyen nagyon közel a fülcimpa széléhez, mert a fülbevaló könnyen szétszakíthatja az egész fülcimpát, aminek mindig maradandó nyoma lesz. Fülzsirfelhalmozódás esetén a szakorvoshoz kell fordulni és nem szabad a fül belsejét hajtűvel vagy gyújtószállal piszkálni.
Nem szép az orr, ha nagyon hosszú, vagy pedig túlságosan vastag. Ha betegség vagy baleset folytán javításra szorul, sebészi kezeléssel igen szép eredményt lehet elérni.
A szép száj nagyon alkalmas az arc érdekességének fokozására. Kozmetikai szempontból nemcsak az ajak érdemel figyelmet, hanem a fog és a foghús, sőt még a száj ürege is. Az ajak szép, ha élénkpiros és rózsásszinü, Ne legyen se nagyon széles és duzzadt, sem pedig nagyon vékony és keskeny. Igen gyakori fogyatékossága, hogy bereped. Ezt rendszerint a hideg és szeles időjárás, vagy pedig a nagyon fűszeres, borsos és paprikás eledel okozza. Ellene jól használható olyan kenőcs, amely 3 gr. bórsavból, 15 gr. glycerinkenőcsből és 15 gr. tiszta glycerinből készül. Ha az ajak bőre száraz és repedezett, kis táblaolajjal kell bekenni.
A fogat minden időben az emberi test egyik legszebb ékességének tartották. Éppen ezért van a fogápolásnak rendkívül nagy kozmetikai fontossága. Igazán szép foga csak kevés embernek van. Állandóan ügyelni kell arra, hogy elkerüljük mindazokat az ártalmakat, amelyek fogazatunkat megkárosíthatják. Ilyenek például a mérgező hatású arckenőcsök. Nem szabad a fogat késsel vagy tűvel piszkálni. Az ételmaradéktól fából vagy ludtollból való fogvájóval tisztítsuk meg. A legcsekélyebb baj esetén is haladéktalanul forduljunk szakértő fogorvoshoz. Kerüljük a savtartalmu szájvizeket. A száj kiöblítésére legjobb a tiszta víz. Nincs tehát feltétlenül szükség a drága szájvizekre. Savanyu étel és ital élvezete után a sav közömbösítésére olyan szájvizet használhatunk, amely 6 gr. szódabikarbonikának 300 gr. vizben való oldatából készül. Aki mindenáron illatos szájvizet akar használni, keverjen kávéskanálnyi hydrogén-superoxydot ugyanannyi kölnivízzel és ezt öntse bele egy pohár langyos vizbe. Ez nemcsak fertőtlenit, hanem szagtalanít is. Jó fertőtlenítőnek tartják a hyperol szájviztablettákat is. Belőlük kettőt kell feloldani félpohár vizben. Szájöblités után a fogat meg is kell kefélni. A fogkefe se nagyon keskeny, se nagyon kemény, sem pedig nagyon puha ne legyen. Legjobb, ha négysoros és felülete kissé homorú. Ha a foghus a keményebb kefétől vérzik, ez azt jelenti, hogy máris gyulladásban van, vagy pedig, hogy fellazult. A foghust erőszakosan dörzsölni természetesen nem szabad. Ha a fogtisztitáshoz fogport vagy pasztát használunk, ennek finomszemünek és puhának kell lennie, nehogy horzsolásával kárt tegyen a fog zománcállományában. Sokan nátron-szappannal tisztítják a fogukat. Állandó használatra ez nem ajánlatos. Igen jól megfelel a célnak a hársfaszén, mert fertőtlenit és egyúttal szagtalanít is, sőt szép fehérré teszi a fogat. Nagy hátránya azonban, hogy megtámadja a fogállományt és hogy apró részecskéi benyomulnak a foghusba és ezt állandóan sötétkékesen márványozottá teszik.
Ha a szuvas fogakban felgyülemlő és bomlásnak induló ételmaradékok kellemetlen szagot árasztanak, nem cachou-pasztillákat kell használni, hanem a fogorvoshoz kell fordulni, mert az orvostudomány és a technikai művészet az olyan eszközöknek és módoknak özönével rendelkezik, amelyekkel a fogazat hiányos voltát valódi tökéletességgel tudja helyrehozni.
A helyes fogápolást már a gyermekkorban kell kezdeni és bizonyos, hogy kevesebb volna a rosszfogu ember, ha a száj megfelelő gondozására már az ifjúságban több figyelmet fordítanának.
Ami a foghust vagy foginyt illeti, ez akkor szép, ha rózsásszinü, tiszta és szilárd összeállítású. Ha halvány, ez vérszegénységre mutat. Állapota kóros, ha gyakran vérzik, petyhüdt és meg van lazulva.
Sokat vitatkoznak azon kérdésen, hogy a szép fognak milyen a színe. Némelyek a sárgásfehér fogat tartják a legszebbnek, mások ellenben a kékesfehérszinüt magasztalják. Ez elvégre is ízlés dolga, de annyi bizonyos, hogy a kékesfehérszinü fog sohasem olyan jó, mint a fehér."
(Az egészség enciklopédiája - Dr. Bród Miksa orvos)
|